Ahmet Ürkmezgil: Beşiktaşlı taraftarlar Çok Ezilmişlerdi!

Beşiktaş yöneticisi Ahmet Ürkmezgil'den çok tartışacak sözler

 ‘Fikret Orman, Beşiktaş’ı dünya kulübü yapacak. Bütün hayali bu!’ dedi, karşımdaki futbol adamı. Kim mi? ‘İdealist’ diyebileceğimiz nesli tükenmek üzere olanlardan. Evet; Beşiktaş Genel Sekreteri Ahmet Ürkmezgil’den bahsediyorum. Siyah-beyazlı kulübün kara kutusundan. Onda öyle bir çevre var ki; Koç ailesinden Sabancı’ya, Aykut Kocaman’dan, Abdullah Avcı’ya...Futbolla ilgisi mi, İstanbul’un ara sokaklarında toprak sahalarda başlamış; 16 yaşında İstanbulspor genç takımında forma giymiş, 19’unda Karagümrükspor’a transfer olmuş. Haliyle Metin Türel, Yusuf Tunaoğlu, Yılmaz Şen ve Metin Oktay ile futbol ortamlarında içli dışlı olmuş. Futbol yönetimini ‘dizinin dibinde büyüdüm’ dediği efsane başkan Süleyman Seba’dan öğrenmiş. İşte Beşiktaş’ın derin kolu Ahmet Ürkmezgil ile futbol sohbeti:


2. adam yoktu

Acılar ve mutluluklar? İç güçler, dış güçler, Gezi vesaire inanılmaz aksiliklere rağmen FEDA döneminde stadın yıkılması ve inşası ne kadar önemli ise posası çıkmış bir takım ile yarışmak da o kadar önemliydi. Gutiler, Simaolar, Olcaylar, Veliler, Oğuzhanlar, Gökhan Töreler kısaca genç gurbetçilerden oluşan o toplama takımla yarıştık. O takımı yarışmacı bir hale getirmek için ya çok para harcayacaktınız ki, o bizde yoktu. Hakkı ödenemez. Samet Aybaba o dönem kulübeye dönüp baktığında forma vereceği 2. adamı yoktu . O takımı yarışmacı yapmak çok zor işti.


Çok ezilmişlerdi

Beşiktaş nereden nereye geldi?  ‘Beşiktaşlılar çok ezilmişlerdi bayraklarını, flamalarını çıkaramaz olmuş, Fenerbahçe’ye, Galatasaray’a hayranlık duyar hale gelmişlerdi. Geçti, o insanlar göğsünü gererek Beşiktaşlıyım diye her yerde boy gösteriyor. Öyle ki; üst üste kazanılan şampiyonluklar, 3. yıldız ve oluşan tabanca gibi takım sayesinde Beşiktaş sevgisi sel oldu. Herkes kombine soruyor. Bu kadar Beşiktaşlı bir anda olmadı tabii ki. Bugün Fenerbahçelisi, Galatasaraylısı, Trabzonsporlusu Beşiktaş’ı takdir etmeye başladı. Bu çok önemli bir vaka, Beşiktaş adına.


Çılgın Süperman

Kriz ve çıkış hikâyesi? Beş yıl önceki Fikret Orman’ın o ilk geldiği yönetimde ben yoktum, ‘Allah yardımcısı olsun’ derdim. İcralar, falan filan… Gerçekten ümitsiz bir vakaydı. Şartlar o kadar ağırdı ki, dünyada Fikret Başkanın o marjinal kararlarını (stat yapımı gibi) verecek ikinci adam görmüyorum ben.  Böyle bir ortamda o işin altından kalkmak bilimle, fizikle, mantıkla, para ile izah edilecek bir durum değildi. Büyük bir kumardı. O günkü sıkıntıları bir Allah bilir, bir başkan, biraz da biz. Ki o süreçte Fikret Başkanın özeli tüzeli kalmadı, bütün hayatı Beşiktaş’tı. Hâlâ öyle. 

 


Herkesin favorisiyiz

Sempati ve şampiyonluk, bu yolda bizi en çok zorlayacak takım? Futbola fazla ilgisi olmayan ama ‘Galatasaray, Avrupa’da kupa kaldırdı’ diye bu güzel oyuna sempati duyanların alayını Beşiktaşlı yaptık. Hem de bunu ‘battı’ gözüyle bakılan, kapısına icra kamyonları dayanan, alacaklıların sıraya girdiği bir kulüpte o posası çıkmış takımı ayağa kaldırmak suretiyle başardık. Bugün  ‘Bilet yok’ demenin sıkıntısını yaşıyoruz, 42 bin kişilik stada rağmen. Şampiyonluk, dendiğinde herkesin favorisi Beşiktaş. Biraz da Başakşehir.  Belki de bizi içeride en çok zorlayacak takım onlar.


Ezberler bozulacak

Yeni sezondan beklentilerim mi? Bu sezon şampiyonluk yarışı her zamankinden daha çetin geçecek.  Fenerbahçe, Galatasaray, Başakşehir hatta Antalyaspor çok iyi kadro kurdular. Ancak Başkan da, ben de şampiyonluğa bu sene her zamankinden daha çok fazla inanıyoruz. Kadromuzu koruduk bir de Pepe’yi getirdik. Şimdiden, Çinliler, İspanyollar, İngiliz ve Fransızların kapsama alanına girdik. İngiliz kulüpleri Çin’e gidiyor, yeni oluşacak taraftar kitlesi için çok önemli Çin… Sportif ürün pazarı ve sponsor bulma anlamında, Başkanın deyimi ile Beşiktaş’ı dünya kulübü yapmak adına bu yolu mutlaka açmalıydık, açtık. Artık Çin’de de olmalıyız. Başkanın en büyük hayali bu; önce Avrupa’da kupa kaldırmak sonra Uzak Doğu’ya açılmak.


Güneş’le ömür boyu

Güneş’le buzlar nasıl eritildi? Şenol Hoca çok dürüst, çok adaletli ve de çok prensipli biri… Beşiktaş’ın takım mühendisi, sahada tek sorumlu odur. Herkesin saygısını kazanmış, işinin ehli başarılı biridir. Sürdürülebilirlik adına üst üste kazanılan şampiyonluklar ve de 3. yıldız önemli ama daha önemlisi Beşiktaşlılık ruhunun şahlandırılmasıdır. Şenol Hoca bu gururu Beşiktaşlılara yaşatmıştır. Opsiyon sıkıntısı suni gündem oldu, birileri büyüttü ama bizim için bir kahve içimlik süreçti. Şenol Hoca Beşiktaş’ı, biz de hocamızı bırakmayız. Onunla sözleşmemiz ömür boyu… 


AHMET ÜRKMEZGİL’İN PEPE YORUMU: Yarınlar için alındı

“Pepe tecrübesini bize kazandırsın diye her şeyiyle yarınlar için alınmış bir karakter”

Pepe gerçeği? Pepe transferi çok özel ve Beşiktaş açısından çok önemli bir transfer. Lider oyuncu, Milan ve 10 yıllık Real Madrid tecrübesiyle bize maç kazandırsın diye alınmış bir karakter. Her şeyiyle yarınlar için alınmış Beşiktaş’ın ileride başına geçecek adam. Ayrıca keşke geçen sezon kadromuzda olsaydı, dediğimiz biri. Stoper sıkıntısı yüzünden geçen sene neler çektiğimiz herkes biliyor. O dönem Pepe gibi bir tecrübeli stoperimiz olsaydı, ligi çok önceden göğüsleyeceğimiz gibi belki de bugün müzesinde kazanılmış bir Avrupa kupamız olurdu. Bu transfer, bu kadar önemli. Efendim neymiş? Bir savunma adamına bu kadar para verilir miymiş? Arkadaş Pedro, Milosevic’i istikbal vadediyorlar, genç diye aldık… Sonuç? Arkadaş, yarışmacı, hedefleri olan bir takımız biz. Bazı şeyleri içine sindiremesen de, hocanız gönülsüz olsa da bazen mecbur kalıyorsun. Yanlış anlaşılmasın, Pepe olayı böyledir demek istemiyorum.


Röportaj: Hasan Sarıççicek-Türkiye 

EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI