Çin Ateşi

Beşiktaş bir kıvılcım yaktı... Belki bugün için küçük ancak gelecek adına dev adım attı. Zira Çin, yapılan araştırmalara göre 2030’lu yıllarda dünyanın bir numaralı ekonomik gücü olacak. Çinliler şunu diyorlar: Çin haritadan çıkartılsın, dünyada hayat biter. Her alanda olduğu gibi futbolun da geleceği bu ülkede, dev sponsorluklar için Avrupa’nın devleri yıllardır buralarda. İlk ve tek Türk takımı ise Beşiktaş. Yönetimin planına göre kamp ve 3 maç olacaktı iki haftalık süreçte. Yönetimin bu yatırımına Şenol hoca farklı gerekçeler ile karşı çıktı. Dolayısıyla 1 maç oynandı. Şimdi Çin seyahatine bakalım...

Tam 10 saatlik yolculuk

THY’nin devasa uçağı... Teknik ekip, 22 futbolcu, görevli personel ve 12 gezeteci... İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan yola çıkarken, herkesin gözünde merak vardı. Tam 10 saat 17 dakika süren konforlu yolculuk sonrası iniş yapıldı. Hiç düşündünüz mü, Çin nasıl bir ülke diye. Öyle ya aldığımız her şeyde onların imzası var. Açıkcası ben şaşırdım. Çin deyince aklımızda Hollywood filmlerinden kalan Çin mahalleleri geliyordu. Hiç öyle değil. Son derece modern kentler, beton otobanlar. Güler yüzlü yardımsever insanlar. İnsan dedik de, gittiğimiz bölgenin nüfusu 83 milyon. Ancak ülke öyle büyük ve planlı yapılmış ki, ortalıkta kimse yok. 1.5 milyarın üstünde nüfusa sahip, ülkede bu görüntü gerçekten ilginç.

Beşiktaş'ı biliyorlar

Çinliler alanda futbolcular ile fotoğraf çektirdiler. Her ne kadar Atiba’ya Babel deseler de, Beşiktaş’ı biliyorlar. Sorduk ve yanıt: Şampiyonlar Ligi’nden oldu. Öyle ya ligimiz hiç bir ülkede yayınlanmıyor. Bein Sports; Federasyon destekli Çin, Malezya ve Endonezya’da şifresiz ve ücretsiz lig maçlarını vermeli. Bu sadece Beşiktaş için değil Türk futbolunun ekonomik kurtuluşu olur. Çin’e gitmişken sorup soruşturduk. Çinliler batıda olduğu gibi takım tutmuyorlar. Mesela maçta, kim atak yapıyorsa ondan yanalar. Bir Beşiktaş diye tempo tuttular, bir de Schalke. Lig maçlarının 8 bin ortalama ile oynandığı ülkemizde, Beşiktaş- Schalke maçını 13 bin biletli seyirci izledi.

Başkandan Bayern örneği

Maçın devre arası. Nem başkanı da fena terletmiş. Yanımıza geldi. Gözleri ışıl ışıl. Orman, “Shangai’da, Bayern Münih maçı var. 68 bin kişi varmış. Yıllardır buradalar. Biz girdik çıkmayacağız. Yakın gelecekte bu rakamları da geçeceğiz” dedi. Özellikle Turizm Bakanlığımız reklam için her yıl milyonlarca döviz harcayarak reklam kampanyaları yapıyor. Yapılmalı elbette. Ancak hiç bir tanıtım, futbol kadar olamıyor. Devletimiz, en azından takımlarımızın ulaşım ve konaklama gibi giderlerini karşılamalı. 2018 yılı çok önemli. Zira Çin-Türkiye iş birliği yılı olarak ilan edilmiş. Ekonomik alan ile birlikte Beşiktaş’ın öncülüğünü yaptığı spor ilk planda tutulmalı.

Futbolcular şikayetçi değil

Seyahatte futbolcular ile sohbet ettik. Şikayetçi olan yok. Herkes buralara geliyor, biz neden gelmeyelim türünden yaklaşımlarda bulunuyorlar. Her ne kadar kulüp aşçısını da yanında götürdüyse de, ülkede inanılmaz zengin mutfak var. Yemek istediğinizde, bulamayacağınız hiç bir şey yok. Sonuç olarak Çin; global futbolda geleceğin teminatı. Sadece bu ülke de değil. Endonezya ve Malezya’da bu ülkeye ekleniyor. Kartal, bu pazara ilk adımını attı. Bir kaç yıl içinde dönüşü başlayacaktır.

Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI