Beşiktaş kupayı nasıl kazanır?

Kartalhaber yazarı Ziya Özbilgiç, Türkiye Kupası finali öncesi Beşiktaş ve Trabzonspor'u mercek altına aldı.

Kartalhaber yazarı Ziya Özbilgiç, Trabzonspor'la Türkiye Kupası finaline çıkacak olan Beşiktaş'ı mercek altına aldı. 

Sizlere ligin 2. yarısı itibari ile hem Beşiktaş'ın,Trabzonspor ile ilgili yaptığımız detaylı analizimizden bahsetmek istiyorum. 

       Beşiktaş'ın hücumda son dönemdeki en büyük zaafı topu geriden oyuna sokmada yaşadığımız zorluklar ve Ön Liberomuz ile 10 Numaramız arasında Merkez Orta Saha 8 Numara pozisyonunda oynayan Gedson Fernandes’in KÖPRÜ görevini hücumda yerine getirememesi. 

    As Stoperler; Necip ve Colley Şef Stoper diye tabir ettiğimiz geriden oyun kurma yetisine sahip olmadıkları için Musrati yada Musrati yerine oynayan Ön Liberomuz geriye gelip topu normalden daha geriden almak durumunda kalıyor. Gedson’da maalesef geriden oyun kurulurken oyun kurmaya yardımcı olmadığı gibi son dönemde ayağına da top istemiyor ve 6 ile 10 numara arasındaki KÖPRÜ görevini yerine getiremiyor. Gedson sadece top kaptığı yada arkadaşlarının top kaptığı pozisyonlarda ayağına top alıyor ve dikine gidiyor. 6 ve 10 arasında KÖPRÜ kurulamadığı için de Muci top almak için geriye geliyor. Muci’nin yanına Rashidsa’da geriye gelmek zorunda kalıyor. Sol Kanat Cenk(Semih) yada Muleka zaten Forvetsel alışkanlıkları yüzünden önde kaldıkları için Santraforumuz Semih(Cenk) yanlızları oynadığı gibi orta alan ve Forvet arasında bağlantı elemanı bulamıyoruz. Kolektif bir oyun oynayamıyoruz, Ver-kaç opsiyonları kullanamıyoruz. Tüm bunların neticesinde bize önde ve ortada basan takımlara karşı geriden çıkamadığımız için sürekli uzun toplara kalıyoruz.  

 

    Sağolsunlar verileri ve görüntüleri incelememde yardımcı olan arkadaşlarımız ile birlikte elde ettiğimiz ortak analizlerin sonuçlarında çok önemli bir detayı fark ettik. Bu sene bizde 9 kez maç içindeki kaydırmalar sonucunda, ayrıca Rize, Benfica, Galatasaray, Tottenham ve Benfica B takımındaki Sol Kanatta oynadığı yada maç içinde Sol Kanada kaydığı bazı maç görüntüleri ve istatistikleri incelendiğimizde gördük ki Gedson Fernandes Sol Kanat oynadığı yada maç içinde pozisyon değiştirip Sol Kanata geçtiği her maç çok çok daha verimli olduğu gibi hem hücumda, hem de kanat savunmasında istatistiksel olarak ve görüntü olarak takıma muazzam katkı sağlamış. Harika bindirmeler yaptığı gibi ters ayakla çapraza birebirde adam geçip kilit paslar vermiş. Kaleye şutlar ve goller atmış. Ayağına top istediği gibi Merkez Orta Sahada yapamadığı oyun kurma görevini Sol Kanatta ortadan kurulan oyuna ters kanata paslar  ve merkeze ver-kaçlar ile üst düzeye taşımış. 

   Gelelim diğer bir ayrıntıya. Stoper’de Necip yerine Tayyip Talha’nın oynadığı her maç geriden oyun kurarken çok daha verimli olduğumuz gibi Ön Liberomuz da oyun içerisinde daha rahatlamış ve İleri Uç adamlarımız da geriye gelmek zorunda kalmamışlar çoğu zaman. 


    Şimdi gelelim rakibimizin dezavantajları ve avantajlarına.  


    Trabzon’un avantajı Onachu ve Onachu’nun indirdiği toplarla yandan kaçan Visca. Onachu’yu Necip ile durdurmamışız. Visca da Forvetsel Sol Kanat oyuncumuz defansa yardımcı olamadığı ve Sol Bekimiz tek kaldığı için Sol Kanadımızı çok ama çok tehlikeli zorlamış. Yine Trabzonun avantajlı olduğu ama bir noktada dezavantaj yaşadığı nokta Mendy. Avantajlı olduğu nokta destekçisi yoksa karşısındaki 10 numara yada 8,5 numarayı teke tek her pozisyonda bozması. Yani burada  Gedson dikine oyuna ve ver-kaça girmez ise Mendy birçok pozisyonda Semih, Muci ve Gedson’u bozabilir. Mendy’nin dezavantajı ise kart görmeye çok müsait yapısı ile birlilte özellikle ikili oyunlarda ve ver-kaçlarda ağır kaldığı, kıvrak olmadığı için pozisyon vermesi, hatta kart tehlikeli faul yaparak kart görmesi. 

     Mümkün olduğunca özet geçerek anlatmaya çalıştığım bu analizleri 40 küsür maç görüntülülerini ve verilerini özel programlar üzerinden izleyip hesaplayarak tamamladık. 

    Tüm bu incelemeleri buraya yazdığımdan çok daha detaylı ve rakamsal verileri dahil ederek, maç içindeki bazı pozisyonların görüntülerini oyuncuları daire içine alarak Serdar Topraktepe ve Samet Aybaba’ya Hocalarımıza haddimiz olmayan tavsiye, fikir yada karışma şeklinde değil tamamen naçizane  bu verileri ve analizleri yaptık kendimizce, umarım işinize yarar, faydamız dokunursa ne mutlu Beşiktaşımıza şeklinde bir duyguyla ilettik. İnşallah yarın için işe yarar. 

    Analiz ve çalışmalarımız sonucu Hocalarımıza haddimiz olmadığı için iletmediğimiz, naçizane buraya sizlere yazacağım fikir ve 11 şudur. Kalede: Mert  

Savunmada: Masuaku, Colley(Tayyip Talha), Worrall

Orta Alanda: 6- Musrati, 8- Salih, 10- Muci, Sol Kanat Gedson, Sağ Kanat Rashica

Forvette: Semih

Bu dizilim dezavantajlarımıza ilaç olacağı gibi Abdullah Avcı’yı da şaşırttığı gibi çalışmadığı yerden gelmiş soru gibi bize avantaj sağlar. 

Maç içi maçın gidişatına göre değişiklikler tercihe ve duruma göre Chamberlain, Ghezzal, Demir Ege, Muleka, Cenk, Aboubakar. 

Not: Penaltılara kalırsa iş Mert-Ersin değişikliği. Enteresandır Ersin penaltılarda Mert’in çok çok üstünde bir başarı ve performans sergilemiş. Zaten Mert’in en zayıf yönü penaltılar.

EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI