Beşiktaş'a Küfredene Ceza

Habertürk yazarı Yasemin Güneri, Yargıtay’ın, Beşiktaş’a küfreden bir sosyal medya kullanıcısıyla ilgili verdiği kararı ele aldı.

Habertürk yazarı Yasemin Güneri, “Spor kulüplerine sosyal medyadan küfreden mahkum olacak” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Güneri, köşe yazısında; Yargıtay’ın, Beşiktaş’a küfreden bir sosyal medya kullanıcısıyla ilgili verdiği kararı ele aldı. İşte o yazı; 

BEŞİKTAŞ’A KÜFREDENE CEZA

“Sözlü şiddet olarak değerlendirilebilecek ‘küfür’e Yargıtay vize vermedi. Bastırılamayan öfkenin dışa vurumu olarak dile getirilen küfürlü sözleri sosyal medyada bireye karşı değil, herhangi bir spor kulübüne karşı kullanmak da artık cezasız kalmayacak.

Erkeklerin egemenliğinde olan futbol ile özdeşleşen “küfürlü sözler” Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında işlenen suçlardan sayılacak.

Twitter hesabından ‘Efendi Beşiktaş değil O… Çocuğu Beşiktaş diyecez’ diyen kişi ile ilgili Beşiktaş Spor Kulübü, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Beşiktaş Spor Kulübü’ne küfreden kişi hakkında 7 bin 453 lira idari para cezası verildi. Karara yapılan itiraz Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi. Bu karara yapılan itirazı Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliği kabul etti. Adalet Bakanlığı kanun yararına bozma yoluna gitti. Bunun üzerine dosya Yargıtay 19. Ceza Dairesi’ne geldi.

Daire, spor kulübü aleyhine sosyal medyadan küfürlü sözler kullanılmasını “şiddet” saydı. 6222 Sayılı Sporda Şiddet Düzensizliğinin Önlenmesine Dair Kanun’un 22. Maddesinde yer alan “Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişilere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde beş bin Türk Lirasından elli bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir" biçimindeki düzenlemeye atıfta bulunuldu.

KARAR: İKİ TAKIM ARASINDA TARAFLARI ARASINDA ÇATIŞMA VE ŞİDDETE SEBEP OLABİLECEK NİTELİKTE

19. Ceza Dairesi, spor alanında yaşanan holiganizm, spor alanında düzenin sağlanması hakem, sporcu ve diğer ilgililere karşı eylemli ve sözlü saldırılar gibi fiillerin uluslararası alanda sporun temel sorunu olarak kabul edildiği, spor müsabakalarında sıklıkla yaşanan şiddet ve düzensizlik fiillerinin nicelik ve nitelik olarak arttığı ve kamuoyu gündeminde önemli bir yer işgal ettiği hususlarına vurgu yapılarak anılan Kanun’daki düzenlemelerin gerektirici sebeplerine dikkat çekti.

Daire, verdiği mahkumiyet kararında; kabahatlinin, twitter hesabından gerçekleştirdiği "Efendi Beşiktaş değil o... çocuğu beşiktaş diyecez" şeklinde paylaşımının, anılan spor kulübünü rencide edecek ve bu kulübü destekleyen kişilerde bir öfke ve karşı tepki uyandıracak, sonucu itibariyle de iki takım arasındaki müteakip müsabakalar esnasında rakip takımların destekçilerini karşı karşıya getirebilecek, tarafları arasında çatışma ve şiddete sebep olabilecek nitelikte olduğunu vurguladı.

Kabahatlinin 6222 sayılı Kanun’un 22/1. Maddeden mahkum edilmesine karar verildi.”

EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI