Fırat Fidan: Hedeflerimiz Büyük

Beşiktaş'ın genç yöneticisi Fırat Fidan, altyapı ve kadın futbol takımıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Spor psikoloğu Şeyma Sandal'ın Fırat Fidan’la yaptığı  AVS111 isimli Youtube kanalında yayınlanan röportaj büyük yankı uyandırdı. 

Beşiktaş altyapısının başında görev yapan genç yönetici Siyah-Beyazlı kulüpteki plan ve projelerini detaylarıyla aktardı. İşte o röportaj; 

Şeyma Sandal: Fırat Fidan kimdir?

Fırat Fidan: 1979 doğumluyum. Eğitimimi Amerika’da Endüstri ve Sistem Mühendisliğinde tamamladım. Yine Amerika’da İşletme yüksek lisansımı yaptım. Türkiye’ye döndüm ve aile şirketlerimizin başına geçtim.

ŞS: Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ndeki görevinizden bahseder misiniz?

FF: Tüm branş futbol okulları ve altyapıdan sorumluyum. Aynı zamanda kadın futbolu da bana bağlı.

ŞS: Görevinizi teslim aldıktan sonra altyapıda yaptığınız çalışmalar neler oldu?

FF: Göreve başladıktan bir ay sonra görev dağılımlarımız yapıldı. Akademiye başladığımız gün, akademi icra kurulu oluşturduk. Bu icra kurulu, iş adamlarından oluşan icra kuruluydu. Onlarla beraber iş dağılımı yaptık. Akademide yapılması gereken işleri böldük. Böldükten sonra benim kontrolümde, benim yönetimimde bütün arkadaşlarla beraber eksik olan, eksik gördüğümüz tüm yapıyı değiştirmeye çalıştık. Hala çalıştığımız çok şey var. Proje bazlı gidecek olursak; aslında amacımız, akademiyle BJK akademisinden çıkacak futbolcuları A takıma geçiş aşamasında hazırlamak. Beslenme uzmanı ile anlaştık. Bir psikologla anlaştık. Bir eğitim danışmanımız var. İçeriyi gerçek bir akademi haline getirdik. Aynı zamanda oyuncu çocuklarımıza diş sağlığı gibi onların gelişiminde önemli rol alan tüm ihtiyaçlarını gidermeye çalılıyoruz. Psikolojik destek önemli. Onlara psikolojik destek vermeye çalışıyoruz. Bu açıdan hocalarımızın eğitimini tamamlamalarını sağladık. Aslında yaptığımız çok şey var. Tek tek proje bazlı gidelim. Spor okulları projelerimiz var. Onlarla ilgili çalışmalar yaptık. Genel olarak baktığınızda bir faaliyet raporu yayınlayacağız yakın zamanda.

ŞS: Görevinize geldikten sonra neler değişti? Diğer yöneticilerden farkınız ne? 

FF: Bunu görebilmemiz için zaman lazım. Biz çok kötü döneme denk geldik. Bir enkaz devraldık. Ama bu enkazı el birliği ile bizim güçlü yönetim kurulumuzla toparlayıp altından kalkacağımıza inandık. Tam bunu yaparken Covid sürecine denk geldi.  1 yıldır görevdeyiz; 5 ay çalışma olabildi. Çoğu yerin yarı açık, yarı kapalı olduğu döneme denk geldik. Her engeli bu yönetim kurulumuzla aşacağımıza inanıyorum. Çünkü yönetim kurulumuzda çok değerli, işinin ehli, iyi insanlar var. Neyi farklı yapacağız derseniz, bizim hedefimiz; geldiğimizde başkanımızın söylediği dürüst olacağız ve şeffaf olacağız.

ŞS: BJK Kadın Futbolu ve futbol okullarında neler hedefliyorsunuz?

FF: Kadın Futbol takımızla hedefimiz büyük. Özellikle Amerika’da yaşarken yakından takip eden biri olarak Türkiye’de ne yazık ki şu anda gelişimi çok düşük seviyede olduğunu görüyorum. Bu beni üzüyor. Kadın futbolu federasyonumuz tarafından verilen değer ne yazık yeterli değil. Çünkü federasyonumuzda hala kadın futbolu gelişim ligleri altında. Bundan dolayı pandemi sürecinde kadına ait olan tüm branşlar başlatılırken kadın futbolu başlatılmadı. Kadın futbol takımımızda 30-35 yaşlarından gelişimini tamamlamış kadınlar yer alıyor. İlgilenilmemesiydi aslında. 3 büyüklerin de kadın futbol takımı olması ile güçlenir hale gelecek. Kadın futbol ligleri o yüzden aslında rakiplerimize bir an önce kadın futbol takımını kurduracak federasyon kararı lazım. Futbol Federasyonu'nun bir şekilde kadın futbolunu destekleyecek, teşvik edecek faaliyetlerde bulunup kadın futbolunu ön plana çıkarması gerekiyor. Bunun için biz gerekli yerde girişimleri yaptık. Fakat kadın futboluna bakış açısı aynı. İnşallah yakın gelecekte daha iyi pozisyona sokacağız. Biz aynı zamanda kadın futbolu gelişsin diye kız spor okulları açmayı düşünüyoruz. Bir tane kız spor okulumuz var. Çok büyük rağbet var. Aslında Türkiye’de her ne kadar 'kadınlar futbol oynamaz' zihniyeti varsa bir o kadarda ‘kadınlar her şeyi çok iyi yapar’ zihniyeti var.

ŞS: Değiştirmeyi beklediğiniz ve henüz zamanı değil dediğiniz şeyler var mı?

FF: Var elbet değiştirmek istediğimiz çok şey var. Taraftarken farklı yorumluyorduk. BJK içinde değilken komitede çalıştım. Yöneticiyken bazı olaylara bambaşka bakabiliyorum. Aslında şunu fark ettim; elinde olan değiştireceğim çok şeyi yapabiliyor olma lüksüne sahibim. Bu yüzden hedeflediğimiz çok proje var. Bunlar bir anda değişmiyor. Değişim hızı iş hayatındaki gibi gitmiyor. Bütün bunları aşacak plan, projeler üzerinde çalışıyoruz. En kısa zamanda daha da hızlandıracağız. 

ŞS: Eğer görev yeriniz burası olmasaydı diğer tercihiniz ne olurdu?

FF: Başkanımız hangi görevi verirse o olurdu. Bana verilen görevi layıkıyla kulüpte elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum.

ŞS: BJK basketbol takımına  Europecar olarak sponsor oldunuz. Nasıl bir anlaşma oldu? 

FF: Taraftarken çok istediğim şeylerden bir tanesiydi. İşin içinde olunca daha büyük sorumluluk hissediyorsunuz. Daha fazla destek olmak istiyorsunuz. Neden basketbolu seçtik? Daha önce markamız başka bir basketbol takımına sponsordu. Amacımız basketbolu Türk sporunda desteklemek. BJK’ne destek olduktan sonra hangi branş olduğunun önemi yok.

ŞS: Kadın futbol takımı maçlarının yayıncı kuruluşun vermemesi üzerine girişimde bulundunuz mu?

FF: Bulunduk. Pandemi öncesi Bein Sports ile görüştük. 2 görüşme yaptık. Onlarda maçlarımızı yayınlamak istiyorlardı. Sonra bu pandemi süreci ile bu yayınlar askıya alındı. Federasyonun yaptığı başka görüşmelerde var. BJK Kadın Futbolu maçlarını yayınlamak isteyen 2 ayrı firma var. Sadece Fulya’da yaptığımız maçları yayınlayabilecekler.

ŞS: Kadın milli takım maçlarımız oynandı. Ama kadın futbol ligi oynanmıyor. Süreç nasıl olacak? 

FF: Ne yazık ki Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu konuya gösterdiği az ilgiden dolayı. Kötü niyet olduğuna inanmıyorum. İlgisizlik vardı. Milli takımda BJK’nü temsil eden 9 sporcumuz var ama ligde oynamak çok farklı. Milli takımdaki ilk maçımız liginde 5. Maçını oynadı. Bizim takımımız lig maçı yapmadan Milli maça çıktı.

EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI