Formula 1’de Batuhan Karadeniz Kafası

Formula 1'de takım ruhu öldü, bireysellik başladı. Bir nevi 'Kahraman yapmam kahraman olurum' diyen Beşiktaşlı eski futbolcu Batuhan Karadeniz ruhu hakim oldu. İşte detaylar..

Ferrari-RedBull ve Verstappen-Leclerc arasında büyük çekişmeyle başlayan sezon Verstappen ve RedBull’un ezici üstünlüğüyle sona erdi. 2021 sezonunun son yarışı Abu Dhabi’ye puan puana gelen Verstappen ve Hamilton, yarışın son saniyesine kadar şampiyonluk için çekişmişti. 2022 sezonu ise Verstappen’in sezonun bitimine dört yarış kala şampiyonluğunu ilan etmesiyle biraz heyecansız sona erdi.

Sezona kötü başlangıç yapan Mercedes takımı, şampiyonluğun güçlü adayı Ferrari takımını, yaptıkları sayısız hatalardan sonra neredeyse ikincilik için yakaladı ancak geçemedi. Takım içi sorunlara rağmen Alpine, sezonu McLaren’in önünde dördüncü sırada tamamlarken, sezona çok iyi başlayan Alfa Romeo takımı, sezona kötü başlayan Aston Martin takımının son yarışlarda toparlamasıyla puan puana altıncı ve yedinci sırada bitirdi.

Perez, sürücüler şampiyonasında ikincilik koltuğunu koruyamadı ve Leclerc’e kaptırdı. George Russell, Mercedes takımındaki ilk sezonunu takım arkadaşı Hamilton ve Ferrari sürücüsü Sainz’ı geride bırakarak dördüncü sırada tamamladı. Hamilton ilk defa kariyerinde hiç yarış kazanamadan tamamladığı bu sezonu altıncı sırada tamamladı.

Sürpriz, adil ve hüzünlü vedalar

Sebastian Vettel 2007’den bu yana dört şampiyonluk sığdırdığı kariyerini Abu Dhabi’de noktaladı. Vettel daha önce hiçbir F1 sürücüsünün deneyimlemediği saygınlık ve yücelilikle uğurlandı. Yediden yetmişe herkesin pist içinde ve dışında sevgi ve saygısını kazanan Vettel’i uğurlamak başta kendisi olmak üzere diğer tüm sürücüleri ve taraftarları bir hayli duygulandırdı.

F1’de kariyerinde bir türlü istediği sıçramayı sağlayamayan McLaren sürücüsü Daniel Ricciardo, 2023 sezonunda eski takımı RedBull’un yedek sürücüsü olacağını açıkladı.  

Haas ise 23 yaşındaki Mick Schumacher ile yollarını ayırdığını ve 35 yaşındaki Nico Hülkenberg ile anlaştığını duyurdu. Haas’ın Schumacher’in gerçekleştirdiği maddi hasarlı kazaların finansal olarak kendilerini zorladığı gerekçesini önümüzdeki sezon Hülkenberg’in ne başaracağı sorusuyla bizzat karşılaştırıyor olacağım. 

Nicholas Latifi ise F1’in en başarısız sürücülerinden biri olarak adil bir şekilde şampiyonadan ayrıldı.

Takım ruhu ölüyor, herkes kendi hesabına yarışıyor

F1 takımlarının çoğunda birinci sürücü ve ikinci sürücü modeli uygulanıyor. Takımın daha çok para ödediği veya daha çok başarılı olacağını düşündüğü sürücüyü bir numara ilan ederek, iki numaralı takım arkadaşının daha çok “wingman” yani ekürilik yapması bekleniyor. 

2022 sezonu bize net bir şekilde gösterdi ki bu model artık işlevini yitiriyor. Takım içi çekişmelere ve hatta kavgalara sezon boyunca pek çok kez şahit olduk. Verstappen-Perez, Alonso-Ocon, Leclerc-Sainz arasında ipler gerildi. Takımlar sürücüleri arasında seçim yapmak zorunda kaldı veya seçim yapmadıkları konularda bile gerilime çözüm bulamadı. 

Bir sürücü şampiyonada ne kadar çok zirveye oynuyorsa takım arkadaşıyla da o kadar çok sorun yaşamaya başlıyor. Çünkü kullandığı araç hızlı ve bu yüzden en büyük rakibi takım arkadaşı oluyor. 2023 sezonunda bu durum daha çok artacak.

İkincilik mücadelesinde takım arkadaşından yeterli desteği göremediğini düşünen Perez, hem takıma hem de Verstappen’e daha çok bilenecek. Takım Perez’den uyum ve itaat bekleyecek ve Ricciardo kartını bol bol gösterecek.

Yiğit YÜKSEL - AJANSSPOR

EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI