11 Mart 2026
Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig yayın gelirlerinin dağıtım sisteminde önemli bir değişikliğe gidiyor. TFF Yönetim Kurulu tarafından alınan karara göre, geçmişte şampiyon olan takımlara verilen “Şampiyonlar Payı” gelecek sezondan itibaren kaldırılacak.
Yayın gelirinin yüzde 11’ini oluşturan bu pay, yeni sezondan itibaren ligde mücadele eden tüm kulüpler arasında eşit şekilde dağıtılacak.
Böylece Süper Lig’de gelir paylaşımında daha dengeli bir sistem oluşturulması hedefleniyor.
Şampiyonlar payı bu sezon son kez dağıtılacak
Mevcut sistemde geçmişte şampiyonluk yaşamış kulüpler arasında şampiyonluk sayılarına göre dağıtılan “Şampiyonlar Payı”, bu sezon son kez kulüplere verilecek.
Bu sezon için toplam şampiyonlar payı yaklaşık 718 milyon lira (14 milyon Euro) olarak hesaplandı.
Bu meblağ, geride kalan 69 sezonun şampiyonları arasında paylaştırılacak ve her şampiyonluk için yaklaşık 10,4 milyon lira gelir elde edilecek.
Kulüplerin şampiyonlar payından elde edeceği gelir
Bu sezon son kez dağıtılacak şampiyonlar payında kulüplerin alacağı tutarlar şu şekilde:
Beşiktaş: 166,4 milyon lira (3,2 milyon Euro)
Galatasaray: 260 milyon lira (5,1 milyon Euro)
Fenerbahçe: 197,6 milyon lira (3,8 milyon Euro)
Trabzonspor: 72,8 milyon lira (1,4 milyon Euro)
Bursaspor: 10,4 milyon lira (202 bin Euro)
Başakşehir: 10,4 milyon lira (202 bin Euro)
Yeni sistemde eşit dağıtım artıyor
Süper Lig’de yayın gelirleri uzun yıllardır dört farklı kriter üzerinden dağıtılıyordu:
Yüzde 37: Katılım payı (tüm kulüplere eşit)
Yüzde 46: Performans payı (galibiyet ve beraberlik)
Yüzde 11: Şampiyonlar payı
Yüzde 6: Lig derecesi payı
Yeni düzenlemeyle birlikte yüzde 11’lik şampiyonlar payı da eşit dağıtılacak ve böylece tüm kulüplere eşit dağıtılan toplam pay yüzde 48’e çıkacak.
Anadolu kulüplerinin geliri artacak
2024 yılında Süper Lig yayın hakları 3 sezon için toplam 180 milyon dolar karşılığında ihale edilmişti. Bu anlaşma gelecek sezon da geçerli olacak.
Yeni sistemle birlikte şampiyonlar payı 18 takım arasında paylaştırılacak. Böylece Süper Lig’de mücadele eden kulüplerin her biri minimum 40 milyon lira civarında ek gelir elde edecek.

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)

.png)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)