Şenol Güneş: Yeni bir evreye geçiyoruz

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, siyah-Beyazlı atkımın futbolcusu Jeremain Lens ile birlikte Genk maçı için basın toplantısı düzenledi.

Şenol Güneş'in açıklamaları 

“Yeni gelenler arkadaşlar yok. Sorusu ve sorunu olan arkadaşlar yok. Yeni bir evreye geçmek istiyoruz. Geçmiyoruz. Düşünce ve davranışlarım belli. Benim düşüncelerim ve fikirlerimi belli. Söylenemeyen konular var. Geçmişi de günümü de biliyorum. Gelecekten umutlarım var. Geldiğimiz noktaya göre uygun davranmıyoruz.”

“Başkan yokken toplantı yaptı. Arada gerginlik falan yok. Başkanla gizli birşeyim yok. İp de yok gerilme de yok. Fikstür ile ilgili beyanatım yok. Benim üzerimden Galatasaray hak tanıyor demedim. Tüm takımlara Avrupa’da başarılar dilerim. Bu maç pazar olsa iyi olurdu ama cumartesi koydular. Önce milli takım, Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Lig, Süper Lig gider”

Şenol Güneş’ten yabancı oyuncu sayısı açıklama

“Yabancı konusunda çok spekülasyonlar yapıldı. Yönetimlerle gezen arkadaşlar keşke toplantıya gelseydi. UEFA Elit Toplantısı’na gelseydiniz. En azından orada konuşurduk. Konuştuklarım o kadar çaptıldı ki. Söylediklerim belliydi. Yabancı konusu konuşulmadı ki. Biz emekçeyiz onlar nerde.”

“Yabancı oyuncu sayısının hala azalmasını düşünüyorum. Karar aldılar, bizde uyduk. Yabancı sayısına fazla olanlar para verilecektir. Yabancı sayısı olmayana para verilecekti. Sonrasında uygulanmadı. Değişsin dediler. Biz de uyuyoruz. Yabancı konusunda susturulacak biri değilim. Yabancı sayısı konusunda ben yanlış yaptım. Sadece yabancı sayısının fazla olduğunu söyledim. Yerli oyuncunun daha fazla olmasını istedim. Yabancı üzerinden bana vurmak istiyorsanız doğru değil. Konuşmuyoruz tartışmıyoruz kavga ediyoruz.”

“4 maçtan 7 puan aldık başarısız. Sorumluluk bana ait. 4 maçta 12 puan bekliyorduk. Önümüzdeki milli araya 4 lig maç var. Bu maçları kazanırsak hedefe yine ulaşırız. Milli takımı tebrik ediyorum. Tartışmaların ne kadar sığ olduğu görüldü. Dün mağlup olabilirdik 3-2 kazandık. Yanlışları eleştireyeceğiz. Futbolda ortak değer hepimizin. Bu başarı gelince geçmişteki oyuncuları karayalım. Tarihini inkar edenler arada yanlış yapanların yanlışlarını tabiki söyleyeceğiz.”

Türk futbolunda asıl sorun

“Türk futbolunun sorunu yabancı değil. Asıl sorun futbol kalitesi. Daha iyi olabilmek için yeteneklerin geliştirilmesi gerekiyor. Popüler futbol kültürüyle gittiğimiz zaman çözüm üretemeyiz. Üretimi yapmalı yeni oyuncuları kriter bulunmuş yabancılar getirmeliyiz. Bunun doğrusunu yapabilecek biz ülkeyiz. Kaliteli yabancılar ve üretime ihtiyaç yok. Çok fazla yabancı olunca sorunlar var. Hem ekonomik hem de FIFA’lık oluyor. Sen zaten yabancılarla oynuyorsun diyorlar. O kadar duygusal kırılmalar yaşıyoruz. Ayrık otları çok tutarsanız yararlıları bulamazsanız. Kriterler olabilir. Sayı artabilir, azaltılabilir. Bunları yapmadan olmaz. Elimizdeki yetinmemek zorundayız. Üretmiyoruz bana göre. Çalışıp sabretmemiz gerekiyor. İnandığımız fikri uygulayarak çalışıyoruz. Mükemmelliği kestirmeden aramayalım. Bu işte en çok antrenörlerine iş düşüyor. Elit Antrenörler toplantısında keşke yabancı antrenörlere sorabilselerdi. Eski köye yeni bir adet getirmek zorundayız. 2 milyonluk fabrikada, bütün işleri profesyonellerle yapıyorsunuz. Kulüpleri de böyle yapmalısınız. Tüm görev tanımları yeniden yapılmalı. Teknik Direktör takımı yönetiyor. Bana başkan teklifi çok oldu ama benim kafam yatmaz.”

“Ben mutlu olduğum yerde çalışırım. Başarılı olurum. Her an herşey olabileceğimi bilirim. Kaleci olarak bildiğim için bunu bilirim. Her yerde oynayamam benim bir rolüm var. Düşüncelerim ve fikirlerimi paylaşırım. İyi niyetim suistimal edilmemeli. Duygu ve fikirlerimi paylaşırım.  Benim hiç gizli yanım yoktur. Siyah giyiniyorum ama içim görünüyor. Beşiktaş büyük bir camiadır. Beğenmeyebilirsiniz zekamı falan. Türk futboluna hizmet edenlerin aklı onur ve haysiyetleri korunmalı. Sadece günü yaşamıyoruz. Çocukları kaos bırakmayalım. Şaibesiz yeni bir dönem diliyorum”

SORU-CEVAP

Şenol Güneş, konuşmasının ardından basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını cevapladı.

“Başkan bana abi diyor. Abi kardeş arasında kavga varsa aramızda olur. Bazı düşüncelerimiz örtüşmüyor diyorsunuz. Örtüşür. Sizin ailenizde, karınızla çocuğunuzla düşünceleriniz her zaman örtüşüyor mu?”

“Yabancı kuralında görüşünüz nedir ?” sorusuna Güneş, “Yabancıya tamamen kapıyı kapatamazsınız. 14 tane yabancı sayısı bence fazla. Karar alınacaksa tartışılmalı. Alınan kriter doğru idi ama uygulanmadı. Yetkililer ne karar alırsa uyarım. Şu anda Avrupa Birliği’ne giremiyor. Kaliteli yabancılar gelmeli. Kulüp yapısıyla ilgili alınmalı. 14 tane yabancı alıp 3'ünü yedek bırakıyorsak ne gerek var. Alanlar alsın. 23 tane yabancı liste yapacaksa genç oyunculardan oluşan kadroyu alırım. Sayıyı azaltıp 30 tane kadro var. 14 tane yabancı 14 tane yerli. Geri kalan genç oyuncuya gelen sıra gelmez. Yalandan alt yapı yapılmayacak.”

Alvaro Negredo en az sorun yaşadığım oyuncu

“Alvaro Negredo, olmayacak dediniz. Oyuncu ile aranız nasıl ?” Fikrim belli. Bugün haber vardı. Herşeyi biliyoruz. Kulüpte başkan açıklama yaptı. Negredo rakamsal değerlerden gidebilir açıklama yapıldı. Sezon başında sakattı. Gitme durumu vardı. O kaldı. Bizimle beraber olmayacaktı. Oyuncu olarak fikrimi söyledim. Onun ile ilgili hiçbir sorunum yok. Vagner Love verimli olamıyor, gidebilirse gitsin dedim. Hiçbir oyuncu ile sorunum olabilir mi ? Gidecek oyuncuya saygı duyarım. Tosic ve Fabri gitti. Öyle ihtiyaç duyuldu gitti. Kulübe saygı duyuyoruz. Kulübü ben yönetmiyorum. Her türlü fikrimi söylüyorum. Hiçbir oyuncu ile sorunum yok. Devamlı oyuncu değişikliği olmuyor mu. İlk sene 1 milyon’luk oyuncu almaya çalışıyorduk sonrasında daha yüksek bedelli oyuncular aldık. Sorunları yönetimle paylaşıyorum. Zaten Negredo’yu düşünümesem de oynatmam. Love gidecekti son anda olmadı. Ben bildiklerimi hissetiklerimi paylaşıyorum. Şu anda 29 oyuncu var.

“Alvaro Negredo’nun satışına onay veriyor musunuz ?” sorusuna Güneş, “Onayı ben değil, Başkan veriyor. Şu anda Negredo’nun gitmesini istemem. Ancak böyle bir durum varsa, kulübün ekonomik anlamda menfaatleri doğrultusunda olabilir. Sadece tek bir pencereden bakmayalım. Yönetim karar verir”

“Geçen seneden beri bazı maçlarad 50 tane orta yapan takım var. Bu sene farklı bir oyun sistemi mi olacak” sorusuna Şenol Güneş, “Oyuncu değişimleri kulübün kararı. Bu sene santraforun kim olduğunu söylemiyordum. 4 tane oyunuc vardı ama söylemedim. Kamuoyunda en iyi oyuncular bizde ama verim olmalı. Fenerbahçe’de birçok oyuncular aldı ama oturmuyor. İlk sene 5 sene oyuncu aldık, hepsi birden oturdu. Oyun olarak sıkıntı yoktu ama verimde sıkıntımız var. Az koşmamız sebebi biz zaten hucümdayız. Oyun yapıları değişiyor. Aynı oyuncular iyi oynadıkları zaman sıkıntı yok ama iyi oynamadıkları zaman sıkıntı oluyor. Takımlarda kapanıyor. Rakipler kapanırken yanlardan orta yapacaksınız. Bizim zemin futbolu çok etkiliyor. Antalya maçından 4 ataktan üç gol yedik ama biz 30 ataktan gol atamadık. Rakibin vuruşunda adama çarptı gol oldu biz altı pastan atamadık. Bu sene topu geç kazanan bir takımımız. Rekabeti kabullenmek başka birşey. Oyun olarak Bursaspor maçındaki golü yemememiz lazım. Antalya maçını nasıl değerlendireceğim. Maç kayıpları geneli Avrupa kupası maçlarından sonra oluyor. Eksik olanları düzeltmeye çalışacağız”

Beşiktaş’tan ayrılma gibi düşüncem yok

“Bu sezon mukavelem bitiyor. Kulüp takımını düşünmüyorum. Beşiktaş’tan ayrılma düşüncem yok. Ayrılırsam kulüpten çok milli takımda çalışırım. Türkiye’de uzun yıllar doğru olacağını düşünmüyorum. Sürekli sonuçları iyi almanız lazım. Beşiktaş’tan ayrılmak için böyle birşeyin olması lazım. Teklif gelmezse o zaman konuşuruz. Başkan devam edeceği için bu sene sonuna kadar yaptılar.”

“Yabancı antrenörler Beşiktaş’ı nasıl görüyorlar” sorusuna tecrübeli hoca, “Beşiktaş’ın büyük sorunları yok. Düzeltecek gücü var. Oraya zaten Beşiktaş teknik direktörü olarak gittim. O toplantıda konuştuk. Herşeyi biliyorlar. Oradaki antrenörler bizi takip ediyorlar biz onları az biliyoruz. Türkiye’yi çok iyi biliyorlar. Katılmadığım konular var. VAR konusunda tartışmayı durdurmak için gelen bir sistem eğer tartışma devam edecekse yararı yok. VAR sistemine rağmen devam edecek. O yüzden VAR’a gitmek yerine hemen kararını versin. Yeni dönemde antrenörleri geliştirmemiz gerekiyor. Türk futbolunun bir yeri olduğunu düşünüyorum.”

“Genç oyuncuları oynatmalıyız. Alt yapılarımız ideal değil. Almanya uzun yıllar alt yapıya yatırım yapıyor. Biz yapmadık. Bizim zamanımızda tesis yok, alt yapı yoktu. Uzmanlar bir araya gelecek yatırımlar yapacak. Futbol açların oyundur. Zenginler top oynamaz. Al sana bir meslek dalı. Okulları ihmal etmeden yapmalıyız. İngiltere’de kavgalar ve başarısızlıklar zamanında bir kararlar aldı onu uyguladılar. Tavan ve taban sizi etkiliyor. Yabancıya 4 milyon Euro verince bizimki de 2 milyon Euro istiyor. Kuralları koyduğunuz zaman herkes dibine kadar uygulanıyor. Alt yapıda antrenöre ne veriyoruz. Bir yabancıyı göndermek için 5 milyon Euro vermeye razı oluyoruz. Alt yapıdaki oyuncunun oynaması için ona şans vereceğiz. Altınordu’yu övüyoruz o zaman biz yapalım. Yönetimler iki ayda değişiyor. Kulüp yapısı değişecek. Şirketin var ben karar aldım böyle oluyor kim diyecek. Monaco bize yenildi kimse birşey söylemedi. Bizde olsa herkes hesap soracak. Kim yapması lazım derseniz yapacaklar belli.”

Jeremain Lens: İsmi yanlış yazıldı benim kabahatim yok ama hadi tamam benim kabahatim var

Bir muhabirin “Lens’i Avrupa Ligi kadrosuna sonradan aldınız” demesi üzerine Güneş, “Lens, Avrupa Ligi listesinde yer alıyor. Sonradan alma gibi bir durum yok. Yanlış yazdılar. Benim kabahatim yok ama hadi tamam benim kabahatim var. “

“Burada kalan Caner ve Gökhan Gönül sakatlığı vardı. Adriano yorgunluk ve ağrısı var diye oynattık. Gökhan Gönül çıktı, Caner’in durumu ne olur bilmiyorum. Tolga Zengin’in sakatlığı var uzun sürdü. Tolgay’ın durumuna bakacağız. Utku ve Fatih sakatlıkları sürmesine  rağmen geldi. Vida’da ufak sakatlık yaşamıştı. Onun durumunu bilmiyoruz.”

“Adem Ljajic, geldi hemen milli takıma gitti. Bursaspor maçında gidişi ona göre ihtiyaç değildi. Bursaspor maçının oyunun gidişatı, Ljajic’e ihtiyaç duyulacak şekilde ilerlemiyordu. Necip’in oyuna girme konusunda eleştirilere katılmıyorum ama görüşlere saygı duyuyorum. Adem Ljajic teknik özellikleri iyi bir oyuncu bize katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

“Geçenlerde Erman Toroğlu söylemiş galiba. Ben cebimden kulüp personeline para vermedim. Verilirse de zaten bunun söylenmemesi lazım. Hoca ve oyuncu birilerine yardım edebilir. Bu sene hiç yapmadım. Bunların konuşulmaması lazım. Bunun dışarıya yansımasını doğru bulmuyorum. İyi niyetli oyuncu olarak bunu yapar takdir eder.”

Mircea Lucescu’nun eleştirilmesi

“Yanlışlar tabi ki eleştirilecek. Milli Takımın başında kim var ona destek olmalıyız. Zamanı gelince herkes gidip geliyor.”

“UEFA’da Genk ve bizi bir adım önde görüyorum. Biz kendimizi daha önde görüyoruz”

EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI