Tüpraş Sötadı'na iki final nasıl verildi?

UEFA İcra Kurulu, sürpriz şekilde 2026 Avrupa Ligi Finali ve 2027 Konferans Ligi Finali'nin Beşiktaş'ın sahası Tüpraş Stadyumu'nda oynanmasına karar verdi. Ajansspor yazarı Hüseyin Özkök, verilen bu kararın perde arkasını kaleme aldı.

UEFA İcra Kurulu, sürpriz şekilde 2026 Avrupa Ligi Finali ve 2027 Konferans Ligi Finali'nin Beşiktaş'ın sahası Tüpraş Stadyumu'nda oynanmasına karar verdi.

UEFA Tüpraş Stadı’na iki finali birden nasıl verdi?

UEFA İcra Kurulu Avrupa Ligi finali öncesinde Dublin’de gerçekleştirdiği toplantıda ciddi bir sürprize imza atarak Beşiktaş Tüpraş Stadı’na iki final birden verdi. 2026 Avrupa Ligi Finali ve 2027 Konferans Ligi Finali. Bu durum ilk kez gerçekleşiyor. Çünkü UEFA’nın içtihatlarında böyle bir uygulama yok.

UEFA ayrıca Almanya’ya da iki ayrı şehirde olmak üzere iki final birden verdi. 2026 Konferans Ligi Finali Leipzig RB Arena’ya, 2027 Avrupa Ligi Finali de Frankfurt Deutsche Bank Park’a verildi. 

UEFA’nın içtihatlarında olmayan bir uygulama yapıp iki finali birden aynı stada yani Tüpraş Stadı’na vermesi beni gerçekten şaşırttı. Bu bağlamda bunun nasıl gerçekleştiğini kaynaklarımdan araştırdım ve şu sonuca ulaştım. 

TFF aslında UEFA’ya Tüpraş Stadı ve Yeni Ankara Stadı’nın adlarını bildirmiş. Ancak Ankara’daki stadının inşaatının sürmesi ve 3 yıl içinde bitip bitmeyeceğinin henüz kesin olmaması nedeniyle UEFA’ya şöyle bir teklif yapılmış. TFF stadın o tarihe kadar tamamlanmasının umulduğunu ama tamamlanamazsa 2027 Konferans Ligi Finali’nin de Tüpraş Stadı’nda oynanıp oynanamayacağını sormuş.

UEFA bu konuya olumlu yaklaşmış ama açıklamayı Tüpraş stadında iki final olarak yaparak Yeni Ankara Stadı’nı opsiyon olarak yedeğe almış. Eğer Ankara’daki stat o tarihte bitmezse Tüpraş Stadı’nda üst üste iki final birden oynanacak. Bu arada Beşiktaş Başkanı Hasan Arat’ın da TFF’nin bu planına olumlu yaklaştığı ve 2026 Avrupa Ligi Finali’nin kendi statlarına verilmesini tercih edeceklerini ancak 2027 Ankara planına destek verdiği bilgisine de ulaştım.

Dileyelim Yeni Ankara Stadı 2027 yılına kadar tamamlansın ve Cumhuriyet’in başkentinin tarihinde ilk kez bir Avrupa finali oynansın. 

Sonuç olarak eğer TFF Yeni Ankara Stadı’nın işin içine katmasa ve sadece Tüpraş Stadı için iki final talep etse bu istek büyük ihtimalle UEFA tarafından kabul edilmezdi. TFF’yi çoğunlukla eleştiriyoruz ama UEFA’dan her halükarda iki final birden almış olmalarının hakkını da vermek gerekiyor kanaatindeyim.

EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI