Çebi, Orman'a Neden Dava Açmadı?

Herkes bu sorunun yanıtı merak ediyor...

Beşiktaş yönetimi, muhaliflere göre, 2 yıl önce borsa şirketinde ibra etmediği Fikret Orman'a dava açmayarak zaman aşımına uğrattı. Çebi yönetiminin niye dava açmadı, planı ne?

Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ'de 2 yıl önce eski Başkan Fikret Orman ve yönetimi ibra edilmedi. Bu nedenle Orman hakkında 9 Ocak 2022'ye kadar dava açılması gerektiği söyleniyordu. Süre dün doldu ve Ahmet Nur Çebi yönetimi, 2 yıl önce borsa şirketindeki ibrasızlık nedeniyle yargı yoluna başvurmadı.

'Hani Fikret Orman'a hesap sorulacaktı?'

Fikret Orman'a dava açılmayınca camia içindeki muhalif kesimler, "Hani Orman'dan hesap soracaktınız" sorusunu sordu. Peki Çebi yönetimi neden dava açmadı? Üstelik 25-26 Aralık 2021'deki mali ve idari genel kurulda da Orman dönemi ibra edilmemişken ve bu yönetimin hazırlattığı KPMG'nin raporu da açıklanmış.

2 yıllık zaman aşımı süresi

İbra edilmeyen yönetimlere dava açma konusunda bir süre var mı? Türk Ticaret Kanunu'na göre yönetim kurulu, eski yönetimin ibrasızlık kararı verildiği andan itibaren; bir zararın oluştuğunun öğrenilmesinden itibaren 2 yıl içinde dava açma hakkına sahip.

2 yıl değil, 5 yıl da olabilir

Buna mukabil yönetim içinde şu görüş de savunuluyor: Evet, Orman yönetiminin bir zarar oluşturduğu 2 yıl önce öğrenildi ancak ama bu 'öğrenme' süreci KPGM raporuyla yeni bir boyut kazandı. Yani Orman döneminin ne kadar zarar oluşturduğu somut bilgilerle yeni öğrenildi. Dolayısıyla dava açma süreci 5 yıla da çıkabilir.

Genel zaman aşımı süresi 10 yıl

Yine ibra edilmeyen yönetimlerin işledikleri varsayılan suçlar da kendi içinde farklı zaman aşımı sürelerine sahip olabiliyor. Örneğin, bir usulsüzlüğe dair dava açma süresi 2 iken, bir diğerinde 5 veya daha fazla olabilir. Genel zaman aşımı süresiyse 10 yıl.

102 milyon Euro'luk istisna tespit edildi

Bunlar farklı hukuki görüşler. Ama somut durum şu: Ahmet Nur Çebi yönetimi, Fikret Orman dönemini bir bütün olarak dava konusu yapacak. Bunun için de, 3 yılı eski Başkan Yıldırım Demirören'e, son 7 yılı da bir diğer eski Başkan Fikret Orman'a ait 2009-2019 döneminin incelendiği ve 102 milyon Euro istisnai bir durumun tespit edildiği KPGM raporu esas alınacak. Yani bir bütün olarak tüm davalar bu rapor esas alınarak açılacak.

KPGM raporu SPK'ya gönderildi

Peki KPGM raporu ne alemde, hukuki süreç başlatıldı mı? Siyah beyazlı yönetim KPGM raporunu öncelikle Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) gönderdi. SPK da raporu inceledikten sonra eski yönetimler için yargıya suç duyurusunda bulunabilir. Beşiktaş yönetimi, kongrede deklere ettiği gibi raporu İçişleri Bakanlığı Dernekler Masası'na da sunacak. Diğer yandan kulüp kendi açacağı davalar için de bir kaç hukuk bürosu ile birlikte çalışmaları sürdürüyor.

Yönetimin çelişkileri silmesi lazım

Diğer taraftan Beşiktaş yönetiminin siyah beyazlı camiayı bu süreç hakkında detaylı şekilde bilgilendirmeye ihtiyaç var. Çünkü ortadaki genel tablo, yönetimin Fikret Orman yönetimine dair tutumunu çelişkili olarak görüyor.  Çünkü bir çok kongre üyesi, "Madem 2 yıl önce ibra etmediniz, madem bir de rapor hazırlatıp kulübü zarara uğrattığını tespit ettiniz o halde neden Futbol Yatırımları AŞ Genel Kurulu'ndaki ibrasızlık kararı mahkemeye taşımadınız" diye soruluyor. Yönetimin, çelişki bir durum olup olmadığını açıklaması lazım.

Ajansspor

EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI