Salim Kafayla TOFAŞ-Beşiktaş Maçı

Basketbol eski hakemi Necip Kapanlı, TOFAŞ-Beşiktaş maçında yaşananları yorumladı.

TOFAŞ-Beşiktaş maçının son saniyelerinde Ercan Osmani'nin Beşiktaş'ı öne geçiren üçlüğünün, hakemlerin pozisyonu monitörden izledikten sonra geçersiz sayması gündeme oturdu ve öyle gözüküyor ki tartışmalar daha da sürecek. Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Merkez Hakem Kurulu'nun görüşünü de alıp itirazı karara bağlayacak. TBF'nin kararına itiraz merci ise genel müdürlüğün Tahkim Kurulu.

Önce hatanın oluş şekline bakalım...

1. Top oyuna sokulurken top ve çevresindeki oyunu öncelikli olarak yönetme sorumluluğu, topu oyuna sokma işlemini yürüten hakeme aittir. Yani topu oyuna sokanın veya onun karşısındakilerin yapabileceği ihlaller bu pozisyonda Emin Moğulkoç'a ait.

2. Üç hakem mekaniğinde her pozisyon iki hakemin sorumluluğu altındadır. Bu pozisyonda oyun, arka hakem Emin Moğulkoç ve ön hakem Polat Parlak arasında oynanıyor. Mekaniğin en önemli ilkelerinden biri oyun hangi hakeme doğru oynanıyorsa, hangi hakeme doğru gidiyorsa, birincil sorumluluk o hakemdedir. Burada oyun Polat Parlak'a doğru gittiği için olası faul pozisyonları Parlak'ın sorumluluğundadır. Bu durumda çizgi ihlali pozisyonu yöneten diğer hakeme (Emin Moğulkoç) aittir. Ancak her iki hakem de çizgi ihlalini de çalabilir, varsa faul kararını da verebilir. Kaldı ki maç sonunda mekaniğin sınırları kitapta yazılı olmasa da genişler, çok net kararları bütün hakemler verebilir ve vermelidir. 

3. Ercan Osmani'nin kendisine şut pozisyonu hazırlama aşamasında kenar çizgiye temas ettiği açıkça görülmektedir. Ancak burada bir önemli konu Osmani'nin ayağı dışarı temas ederken, aynı zamanda topa temas edip etmediğidir. Eğer topa temas ederken, dışarı da temas ediyorsa bu bir ihlaldir, dışarı temas ederken topa temas etmiyorsa da ihlal değildir. (Ben iki temasın aynı anda olduğunu göremiyorum)

4. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hakemlere, gözden kaçan bazı pozisyonları monitörden izleyip karar verme fırsatı verilmiştir. Bu kural NBA'de daha geniş, FIBA'da daha dar uygulanmaktadır. FIBA'daki protokole göre hakemler atış yapan oyuncunun o sırada temas ettiği noktayı tespit için pozisyonu izleyebilirler... Gerek atışın ikilik mi, üçlük mü olduğu, gerekse çizgi ihlalinin olup olmadığı konusunda... Ancak daha önce yapılmış ihlallerle ilgili karar veremezler. Yani Osmani şuta kalktığı sırada en son temas ettiği alan saha dışıysa sayıyı iptal edebilirler ama atış hali başlamadan önce yapmış olduğu ihlali değerlendiremezler. Beşiktaş-TOFAŞ maçında Ercan Osmani'nin çizgi ihlali söz konusu (Topa ve dışarı aynı anda temas ediyorsa), ancak atış yaparken bir ihlali yok. Dolayısıyla sayının iptal kararı doğru değil. Eğer filmi geriye sarmaya başlarsanız, 8 saniye önce yapılmış başka pozisyonlar da tartışılmaya başlanır ki, kurallar buna izin vermemektedir.

5. Hakemler maç boyunca sakin olmak zorundayken, böylesine kritik bir karar için monitör başındayken daha da kontrollü olmak zorundadırlar. İncelemeyi birlikte yapan hakemler arasında sakin bir dialog beklenirken, başhakemin yardımcısına sinirlendiği görülmektedir ki, bu sağlıklı bir durum değildir. İki hakemin karar açıklanmadan önce birbirleriyle konuşmaları gerekir ki bu kritik karar öncesinde bunun da yapılmadığı görülmektedir.

YAPACAK ŞEY YOK, DEĞİL

Son zamanlarda birçok insanın diline pelesenk olmuş, "Yapacak şey yok." lafından nefret ediyorum. Bu çaresizlik, çaresizliği kabullenmek nedir? Yapacak şeyler vardır ama yeter ki yapacak adamlar olsun...

Hata maçın her anında olabilir ama başabaş giden maçların sonunda can acıtır. NBA son iki sezondur yaptığı uygulama ile bazı hataların düzeltilebilmesine olanak sağlayan teknolojik bir yenilik getirdi ve koçlara maç boyunca belli pozisyonlar, son 2 dakikada her pozisyona bir kez itiraz hakkı getirdi. Koçlar itiraz ediyor, hakemler itiraz konusu ne olursa olsun inceliyor ve koç haklıysa düzeltiyor. 

Ben bu konudaki önerimi bir süre önce yaptım ama kimseden ses çıkmadı. Zaten bu konular canlar acıdıkça konuşulup unutulur. Diyelim ki önerimiz kabul gördü ve uygulamaya geçti. O zaman ne olacaktı, biliyor musunuz? TOFAŞ çizgi ihlali konusunda itiraz edecek, hakemler artık yetkileri dahilinde olduğu için pozisyonu izleyecek ve gerçekten oyuncunun topa ve dışarı teması aynı anda olmuşsa sayıyı iptal edip topu TOFAŞ'a vereceklerdi... Yine öyle yaptılar ama kuralları çiğneyerek... Bu öneri kabul edilse pozisyonu kurallar izin verdiği için izleyebilecek ve bugün yaşadığımız kaos meydana gelmeyecekti.

Necip Kapanlı - Basketfaul.com


EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI