Fikret Orman Dönemi Mahkeme Kararıyla İncelenecek

Beşiktaş'ta kongre üyelerinin, 2017 yılında bütçeyi aştığı için ibra etmediği Fikret Orman yönetimine karşı açtığı dava İstanbul 26. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bugün görüldü. Mahkeme hesapların incelenmesi için bilirkişi tayinine karar verdi.

Beşiktaş'ta bazı kongre üyelerinin, 2017 yılında bütçeyi aştığı için ibra etmediği Fikret Orman yönetimine karşı açtığı dava İstanbul 26. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bugün görüldü. Mahkeme hesapların incelenmesi için bilirkişi tayinine karar verdi.

Tüzüğün kendilerine sağladığı yüzde 10'luk bütçe aşım oranını ihlal ettiği için Fikret Orman yönetiminden zarar ziyanın tazminin talep edildiği davada hakim, hesapların incelenmesi için bilirkişi tayin edilmesini kararlaştırdı. 

Mahkemede davalı, davcının bilirkişi tayini talebine katıldı.

Yalçın Karadeniz tanıklık yapacak

Mahkeme heyeti ayrıca eski Beşiktaş Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz ile kongre üyeleri Ozan Biber, Ahmet Gelberi ve Levent Karakoç'un tanık olarak bir sonraki duruşmaya çağrılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme ayrıca Güney Bağımsız Denetim AŞ'ye yazılan müzkkerenin akıbetinin de sorulmasını istedi.

Duruşma 12 Kasım 2020 saat 10:38'e ertelendi.

Dava kazanılırsa ne olacak?

Ajannspor.com Konuya ilişkin davacı tarafın avukatlarından Aker Çıtak'ın görüşlerine yer verdi. 

Çıtak, "Dava lehimize sonuçlanırsa 2017 mali yılına dair 2018'de verilen ibra ortadan kalkıyor. Bu durumda mevcut yönetim, eski yönetim hakkında zarar tazmin davası açma hakkı elde edilecek. Dava açılır ve kazanılırsa bütçe aşım tutarı dönemin yöneticilerinden tahsil edilecek" dedi.

Davalının yani bugünkü kulüp yönetiminin de duruşmada bilirkişi tayini talebine katılması ne anlama geliyor? Yani Ahmet Nur Çebi yönetimi, yönetici olarak kendisinin de içinde kısmen yer aldığı dönemin hesaplaplarının incelenmesini mi istemiş oluyor?

Aker Çıtak bu soruya ise şu yanıtı verdi:

"Yönetimin vekilleri bilirkişi talebini kabul etti ama etmeseler de zaten bizim talebimiz nedeniyle bilirkişi tayini yapılacaktı. Çünkü bütçe aşımının olup olmadığının incelenmesi gerekiyor. Davalı taraf bilirkişi talebine katıldı ama dilekçelerindeyse bu davanın reddini istedi. Esas olan budur. Oysa ilgili dönemin incelenmesini istiyorlarsa, şu an yönetimdeler. Kendileri de inceleme yapıp 2017'de bütçenin aşılıp aşılmadığını mahkemeye bildirebilirler." 

Bütçede harcamı yetkisi yüzde 37 aşıldı

Fikret Orman yönetimi neden dava edildi? Orman yönetimi, 1 Ocak 2017 ila 31 Aralık 2017 arasındaki mali yılı 115 milyon 134 bin lira zararla kapatacakların taahhüt etse de söz konusu dönem 336 milyon 898 bin lira zararla kapatılmıştı. Bu da bütçenin yüzde 37 aşılması anlamına geliyor.

Beşiktaş tüzüğünün 54 maddesinin A fıkrasına göre yönetimler genel kurulda kabul edilen bütçenin yüzde 10'u kadar borçlanabiliyor. Ancak yüzde 10'un aşılması halinde yeniden genel kuruldan onay alınması gerekiyor. Aksi halde yönetim kurulu yaptığı bütçe dışı harcamanın tamamından ortaklaşa ve zincirleme olarak sorumlu tutuluyor.

Aldıkları kararlar geçersiz

Yine tüzüğün 65 maddesi de, tüzüğe aykırı şekilde hareket edip kulübü zarara uğratan yönetim organlarının kararlarını da hükümsüz kılıyor.

Söz konusu madde; organların, Dernekler Kanunu ve ile tüzükte açıkça belirtilen görev ve yetkileri dışında alacakları ve yapacakları uygulamalar, ayrıca karar almaya gerek kalmadan hükümsüz ve yetkisiz sayıyor.

Fikret Orman, geçen sonbaharda, kulübün borsaya açık şirketi Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin genel kurulunda da ibra edilmemişti.


EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI